2011. november 30., szerda

Vankó Zsuzsa: Az ember és az igazság - Jelenlegi ára: 700 Ft

Egy kiveszőben lévő emberfajta, az igaz ember védelmében íródott ez a kis könyv. Helytálló-e az a megállapítás, hogy az ilyen fajta ember eltűnőben van? Egyáltalán ismerős-e, elérhető-e még ez a fogalom: igaz ember? Hadd hívjak segítségül a meghatározáshoz egy verssort a bibliai költészetből: Az igaz ember ,, igazságot cselekszik, és igazat szól az ő szívében". Aki belül is, a szívében is igazat szól, az elsajátított egy fontos tudományt: Az igazságos gondolkodást. Ez a legnagyobb, legfontosabb emberi erény. ,, Igyekezzünk hát helyesen gondolkodni, ez az erkölcs alapelve. " (Pascal)
Nem foglalkozhatunk azonban az igazságos gondolkodás szépséges erényével, az igaz ember eszményével anélkül, hogy az árnyoldalt, az ellenkező oldalt is szemügyre ne vennénk. Szembesülnünk kell a gondolkodásunkba befészkelődött sokféle igazságtalansággal, ami átüt a beszédünkön és beleszövődik cselekvésünkbe. A történelem egy darabját vesszük szemügyre ennek érdekében. Egy nevezetes per menetét követve közelítjük meg témánkat. Ez a per: Jézus pere, ahogyan a bibliai evangéliumok megörökítik.
Ne riadjon vissza azonban senki e könyv olvasásától, attól való félelmében, hogy vallásos, hitbuzgalmi irodalmat tart a kezében. Örök tanulságokkal szolgáló történet Jézus pere, amelyet egy szempontból fogunk nyomon követni most: az ember és az igazság. Saját magunkat szeretnénk szemlélni e per tükrében. Az igazságtalanság és az igazság ellentétét szeretnénk megmutatni, a kettő drámai találkozását és küzdelmét szeretnénk szemléltetni. Egy cél vezetett a könyvben foglalt gondolatok leírásánál: Ezzel is az igaz ember fennmaradását szeretném szolgálni valamiképpen.
130 x 200 mm, puha kötés, 87 oldal
Spalding Alapítvány, Budapest, 2001



Jelenlegi ára: 700 Ft

Az aukció vége: 2011-12-17 07:45
. Vankó Zsuzsa: Az ember és az igazság - Jelenlegi ára: 700 Ft

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése